Kiusaaminen sosiaalisessa mediassa

Lähiaikoina on paljon puhuttu kiusaamisesta Kontiolahdella sattuneen nuoren kuoleman vuoksi. Paljon voimia omaisille. Pistää niin vihaksi se että aina pitää sattua näin ennenkuin asiaan puutuutaan jollakin tasolla.

Nykypäivänä koulukiusaaminen on saanut uuden kanavan sosiaalisen median. Muistan kuinka ylä-asteella luokanvalvoja sanoi: Jenni siusta ei kyllä tuu ikinä mitään. Silloin se oli sanallista ja ehkä hiukan fyysistä. Kännykät olivat vasta tuloillaan ja netissä oltiin irc-galleriassa.

Ensimmäisen kerran törmäsin sosiaalisessa mediassa kiusaamiseen kun luin tyttäreni whatsupp viestejä. Hänellä oli eka puhelin ekalla luokalla. Lukeminen takkusi hieman ja hän oli mennyt whatsupp ryhmään isompien tyttöjen kanssa. Viestiryhmässä isommat tytöt järjestään laittoivat pilkkaavia viestejä hänestä joita hän ei itse osannut lukea. Laitoinkin ryhmään viestin että loppuuko? Kiusaaminen loppui siihen whatsupissa kun uhkasin kertoa kiusaajien vanhemmille. Toinen kerta oli täällä Helsingissä kun isointa tytärtäni jätettiin ulkopuolelle luokan yhteisistä ryhmistä.

Olen kyllä hyvin iloinen siitä miten täällä puututtiin kiusaamiseen. Se nostettiin heti pöydälle ja kiusaajat joutuivat puhutteluun heti. Löytyikin monta tyttöä ketä he haukkuivat niin koulussa kuin sosiaalisessa mediassa.



Netissähän on helppo huudella. Voi huudella ilman nimeä ja ilman kasvoja. Myöskään kiusaamista ei pääse enää pakoon kotiin. Se voi olla hyvinkin jatkuvaa.

Mannerheimin lastensuojeliiton sivuilla on lajiteltu kiusaamisen muotoja ja luettelen niitä pari tähän:


  • Juoruilu, huhujen levittäminen, mustamaalaus
  • Ilkeät ja töykeät kommentit. Halveksunta
  • Nöyryyttäminen ja noloksi tekeminen
  • Seksuaaliset viestit
  • Fleimaus eli sanasadon aloittaminen
  • Poissulkeminen
  • Yksityisen tiedon jakaminen

Kiusaamiseen voi kumminkin puuttua. Seuraa mitä lapsesi tekee netissä. Keskustele myöskin sosiaalisen median käytöstä lapsen kanssa. Keskustele myöskin siitä miten voit suojella omaa yksityisyyttä netissä. Sosiaalisen median eri kanavissa voi myös ilmiantaa häiritsevää ja loukkaavaa käytöstä. Kiusaamisesta on myöskin aina hyvä kertoa vanhemmalle tai opettajalle. Netissä myöskin kaikesta jää jälki! Kehota lasta ottamaan kuvakaappaus puhelimella häiritsevästä käytöksestä. On hyvä myöskin kertoa siitä että netissä liikkuu kaikenlaista tietoa lähteet on aina hyvä tarkastaa.

Sosiaalisessa mediassa pitää ja saa käydä keskustelua ja jakaa omia mielipiteitä kunhan muistaa ottaa muut huomioon. Ja ehkäpä tärkein kohta minusta muistaa kunnioittaa muiden yksityisyyttä!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hääleikki 12 kuukautta

Mustikalla hiusten värjääminen

Leikkejä halloween juhliin